מכתב אחרון ופרידה
לקראת האביב אני עוברת פורמט: זהו מכתב אחרון שנשלח כניולזטר בחברת דיוור, המאמרים הבאים יופיעו בקבוצות הווטסאפ השקטות.
אם כבר מדברים על מכתב, ובטח על מכתב אחרון לפורמט – זה זמן מצוין לברר: מתי, בעצם, נשלח המכתב הראשון?
מה נכתב בו?
האם היה מכתב רומנטי או דיווח למלך, האם נכתב על קלף או נחרט באבן?
ובכן,
ראשון המכתבים בעולם לא נכתב על חומר אלא גובש מאדמה ובוץ (!), וכלל לא הכיל מילים. לא מילות אהבה, לא פקודות אל הצבא, ובעצם – לא היו מילים בכלל!
מה, אם כן, היה בו?!
המכתבים הראשונים – אם אפשר לכנות כך משהו שלא היה דף ולא היו עליו מילים – שימשו כתעודות משלוח לסחורות שהושטו על גבי הנהר בעולם הקדום.
כמות מסוימת של ראשי צאן, שקי חיטה או כדי בירה, הועמסו על גבי סירה קטנה, ותעודה בדבר הכמות המדויקת נשלחה עם משיט הסירה אל הקונה שהמתין במורד הזרם, מעין "קבלה" עתיקה על הסחורות שנרכשו.
אלא,
שאותיות טרם היו. וגם מספרים התקיימו רק בשפה שבעל פה, כי טרם הומצאה מערכת קווים ועיגולים שתייצג אותם ותקרא – לימים – "סְפָרוֹת".
אז כיצד הצליח המוכר לנהל רישום במצב כזה?
אסימוני חרס קטנים סימלו – כל אחד בנפרד – מוצר אחר, בהתאם לסימן שנחרט עליהם, ובשלב הראשון כמות הדיסקיות הקטנות שנשלחה ייצגה באופן פיזי את כמות הסחורות.
אך מרגע זה עלה חשש, שמא יסלק השליח כד יין אחד או שניים, ובמקביל גם את האבן שמייצגת אותו. כיצד ידע הנמען - שכל מה שנשלח אליו אכן הגיע ליעדו?
כדי להימנע ממעילה וגנבות, החלו לערבב את תפזורת האסימונים לתוך גוש של בוץ מגדת הנהר.
מרגע שהתייבש – שימש הבוץ מעין מעטפה, ולא היה ניתן לסלק אף דיסקית חרס מתוך העיסה מבלי שהגוש כולו יתפורר. כך יכל הקונה לוודא כי כל הסחורות שהמוכר שלח לו – אכן שרדו את המסע ודבר לא נעלם בדרך.
עם הזמן, כדי לדעת כמה אסימונים נצררו במעטפת הבוץ גם מבלי לפתוח אותה, החלו המוכרים להטביע את אותם סמלים עצמם גם במעטפת הבוץ החיצונית.
לבסוף הגיע הרגע בו לא נזקקו עוד לחרסים עצמם, הבוץ פינה את מקומו ללוחות חרס, ההחטבעה – למערכת מוסכמת של מילים, ורשימות התפוקה – לניוזלטרים כמו זה שמולך כעת :)
להתראות בקבוצה!
שלי.