ראשית המתמטיקה החלה במצרים.
הרומאים אולי תרמו את הספרות שמעטרות עד היום שעונים עם סטייל עתיק, וארצות ערב את האלגברה וחישובי העומק, אבל החשבון הבסיסי הראשון, הכתוב, מגיע ממצרים.
בתחילה נכתבו מספרים באופן ארוך ומסורבל:
אם "עשר" סומן על ידי פרסה, "מאה" על ידי נחש, והמספר "אלף" על ידי פרח בודד, הרי שכדי לסמן מספר כמו 4535 נדרשה שורה ארוכה שכללה ארבעה פרחים, חמישה נחשים, שלוש פרסות סוס ועוד חמישה קווים בודדים.
המלומדים שהיו אמונים על חישובי התבואה, הכנסות ממסים, וספירת היבולים – עשו זאת בשיטה שהצריכה ריכוז רב ויכולת חשבונאית גבוהה במיוחד. עד היום מכונה השבר ה"פשוט" (חצי, שליש, רבע...) בשם "שבר מצרי", על שמה של האומה הראשונה שפיתחה את הדרך לכתוב אותו.
אבל... איך כותבים במצרית "הרבה"?
לפני כמה שבועות התבקשתי להרצות במכון אבשלום בנושא חיי היום יום בתנך. בין השאר התעמקתי באופן החשיבה בעולם הקדום, וגיליתי כיצד נהגו לומר ולסמן אינסוף בארץ הנילוס. מה שבשפתנו כיום יקרא בחיוך - "מלאנת'לפים".
ואיך מציירים "מלא מלא"? - על סוליית סנדליו של תות ענח' אמון צויירו קשתות מלחמה, על מנת לסמל את ניצחון המלך על אויביו. מספר הקשתות שצויירו – תשע.
ומדוע תשע?
ההנחה היא, שעם כל הידע החישובי, עדיין תפיסת העולם הקדומה שימרה את החלוקה הבסיסית של "אחד-שניים-הרבה". כלומר, המספר הראשון שמייצג רבים (ולא יחיד או זוג) הוא שלוש. במילים אחרות, כדי להעביר מסר של הרבה, די לנקוב בספרה שלוש.
ואם רוצים לומר "הרבה הרבה"? – או אז, יוסיף הדובר "הרבה" נוסף על ה"הרבה" הראשון.
ואם רוצים לתאר כמות גדולה אף מזה? ממש המון? – אם כך אין מנוס מלומר "אז היו שם...אה... הרבה פעמים הרבה!"
בתרגום כמותי, הדרך לצייר את המקבילה המילולית של אותו "הרבה הרבה", תהיה שלוש פעמים שלוש. או בקצרה – תשע. לכן, תשע קשתות צויירו על סנדליו של תות ענח-אמון. האם ניצח את אויביו או לא? אולי נדבר על כך בפעם הבאה.
בינתיים אני כאן להציע "הרבה הרבה" טיולים בירושלים - לינקים בתחתית המייל:
סיורי חג מולד האהובים חוזרים (בסיורי הערב אין כניסה לכנסיות למקפידים), וכן סיורי מזרח העיר.
בחודש הבא נתחדש עם סיורי פריחה
להתראות בקרוב,
שלי.